Hoe de verspreiding van naaktbeelden stoppen?

Wat als er naaktfoto’s of naaktvideo’s van mij verspreid worden op het internet? Hoe worden seksuele foto’s offline gehaald? Welke stappen kan ik ondernemen als slachtoffer van sexting? Welke straffen zijn er van toepassing op de daders van verspreiding van sexting foto’s? 

Wat is sexting en ongewenste verspreiding?

Sexting betekent dat je vrijwillig intieme beelden van je zelf gaat doorsturen naar anderen, via snapchat, whatsapp, telegram of andere sociale media.

Die seksueel getinte foto’s kunnen op hun beurt onvrijwillig verder verspreid worden. Het verspreiden of doorsturen van naaktfoto’s of naaktvideo’s zonder toestemming van die persoon is strafbaar (art. 417/9 Sw.).

Ook het doorsturen van naaktfoto’s of -video’s die men onrechtstreeks ontvangen heeft, is strafbaar. Belangrijk om te weten is dat het niet van belang is of de betrokken persoon te herkennen is op de naaktbeelden. Het gebrek aan toestemming voor het versturen van de opnames volstaat op zich al.   

Wat kan ik doen als slachtoffer van ongewenste sexting?

Als slachtoffer is het belangrijk om snel in te grijpen wanneer een sextingfoto’s op het internet circuleren.

  • Verzamel bewijsmateriaal

Cruciaal is dat bewijsmateriaal over de verspreiding van de naaktbeelden wordt verzameld. Neem screenshots van berichten of websites waar de naaktfoto’s verschijnen. Het kan zijn dat de persoon naar wie je de naaktfoto’s stuurde, je onder druk zet, stalkt of chanteert. Neem ook hier screenshots van berichten waarin er over de sextingfoto’s wordt gesproken. Dit bewijsmateriaal is belangrijk om enerzijds schade aan te tonen en anderzijds de initiële en verdere verspreiders te achterhalen. Ook wordt vermeden dat als de beelden offline worden gehaald, het bewijsmateriaal verloren gaat. 

  • Aangifte bij politie 

Dien klacht in bij de politie. Dit kan tegen de eigenlijke verspreider(s), maar ook tegen onbekenden als geen identiteit bekend is. De politie zelf heeft ook nog een aantal tips tegen verspreiding van beelden bij sexting.

Daarnaast kan samen met een advocaat een klacht ingediend worden bij de onderzoeksrechter. De klacht met burgerlijke partijstelling geeft aan de onderzoeksrechter verregaande onderzoeksbevoegdheden die politiediensten niet bezitten. De onderzoeksrechter kan verdachten zelf ondervragen, hen eventueel naar de gevangenis sturen en/of strikte voorwaarden opleggen zoals het bevelen dat de expliciete beelden onmiddellijk offline worden gehaald. 

  • Procedure in kortgeding: dwangsom 

Kortgeding is een versnelde procedure waarbij de rechter voorlopige maatregelen kan opleggen in spoedeisende gevallen. Zo kan de kortgedingrechter bevelen aan de verspreider of aan de tussenpersoon, vaak de provider, alle naaktbeelden te verwijderen binnen een bepaald tijdsbestek (art. 584, 5e lid, 7° Ger.W.).

Daaraan kan een dwangsom worden gekoppeld om te verzekeren dat de naaktbeelden worden verwijderd of niet verder worden gedeeld. D.w.z. telkens wanneer iemand de naaktfoto’s verder verspreidt, hij of zij een dwangsom zal moeten betalen. De dwangsom die van toepassing was voor de verspreiding van de naaktbeelden van de BV’s bedroeg 10.000 euro. 

  • Dagvaarding & schadevergoeding

Na deze stappen kan er een procedure gestart worden voor de correctionele rechtbank. Zo kan er bijkomend een schadevergoeding geëist worden, samen met de advocaat wordt een bedrag berekend o.b.v. de geleden schade als sexting-slachtoffer. 

Bestraffing van de daders  

Welke straffen van toepassing zijn op de verspreiders van expliciet beeldmateriaal, is afhankelijk van het opzet. 

Wat betreft het verspreiden van expliciet beeldmateriaal van een meerderjarige zonder toestemming voorziet de wetgever een gevangenisstraf van 6 maanden tot 5 jaar (art. 417/8 Sw.). Is er kwaad opzet in het spel, met de intentie te schaden, is de minimumstraf verhoogd tot 1 jaar gevangenis (art. 417/10 Sw.).

Indien er naaktfoto’s of video’s van een minderjarige worden gepubliceerd of verspreid, dan zijn er zwaardere straffen van toepassing. Zo riskeert men een opsluiting van 5 tot 10 jaar voor verspreiding van naaktbeelden van een minderjarige (art. 417/44 Sw.). In sommige gevallen kunnen deze straffen nog hoger liggen.

Het rondsturen van expliciet beeldmateriaal kan ook gebaseerd zijn op wraakacties, er is dan sprake van een kwaadwillig opzet en wordt omvat onder wraakporno. Bovendien kan het rondsturen van dergelijke fragmenten ook om er geld met te verdienen of anders gezegd uit winstbejag. Voor beide feiten riskeert men een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar en daarnaast ook nog een geldboete van 1600 tot 80.000 euro (art. 471/2 Sw.).  

Raadpleeg een advocaat tegen de verspreiding van seksuele beelden

Indien er expliciete beelden van jou gepubliceerd en verspreid worden of werden, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk een advocaat. Iedereen beschikt tegenwoordig over een smartphone en zit op sociale media waardoor seksueel getinte beelden enorm snel de ronde gaan. Het fenomeen lijkt alsmaar meer voor te komen, ook recent verschenen er nog beruchte foto’s en filmpjes van bekende Vlamingen 

Allen van hen raadpleegden een advocaat en ondernamen gerechtelijke stappen. Snel ingrijpen is de boodschap wanneer er expliciete foto’s of beelden van u gepubliceerd en verspreid worden. Twijfel niet om direct contact te leggen met een advocaat.

Verspreiding van naaktbeelden stoppen?

Contacteer het advocatenkantoor