Hoe krijg ik als slachtoffer van een misdrijf vergoeding?

Burgerlijke partijstelling onderzoeksrechter

Als slachtoffer van een misdrijf, indien nog geen procedure is gestart voor de rechtbank, kan klacht worden neergelegd bij:

  1. De Politie

  2. Het Openbaar Ministerie

  3. De Onderzoeksrechter

Een klacht bij de onderzoeksrechter gebeurt samen met een burgerlijke partijstelling. Dit betekent dat niet alleen wordt gevraagd aan de onderzoeksrechter om een gerechtelijk onderzoek te starten, maar dat eveneens onmiddellijk een schadevergoeding wordt gevraagd. Vaak is de schade nog niet exact te begroten en wordt een provisionele of symbolische schadevergoeding gevraagd.

Als slachtoffer wordt je vervolgens op de hoogte gehouden van het verloop van het onderzoek. Daarnaast heb je specifieke rechten n.a.v. het vooronderzoek. Na afloop van het gerechtelijk onderzoek, als de zaak wordt verwezen naar de strafrechtbank, kan je als slachtoffer de schadevergoeding concretiseren.

burgerlijke partijstelling strafproces

Als slachtoffer, geregistreerd als benadeelde persoon in het vooronderzoek, zal worden meegedeeld als er een strafproces is gestart tegen de verdachte(n) van het misdrijf. Als slachtoffer kan dan via een burgerlijke partijstelling schadevergoeding worden gevraagd.

In een nota burgerlijke partijstelling wordt dan een beargumenteerde schade-eis gesteld. Welke schadeposten aanleiding geven tot vergoeding lees je hier.

Je schadevergoeding indicatief berekenen kan hier.

Als slachtoffer van een misdrijf wordt meestal via de familiale verzekering rechtsbijstand gedekt, zodat de verzekering de advocatenkosten betaalt.

Contacteer het advocatenkantoor voor de opmaak van een burgerlijke partijstelling.