Onderhoudsgeld berekenen, methode Hobin

Begin september werd een tool door justitie online gezet voor de berekening van het onderhoudsgeld voor kinderen. De genoemde methode Hobin, werd door de gelijknamige raadsheer bij het Hof van Beroep te Antwerpen ontwikkeld in samenspraak met familierechters en streeft naar een objectieve berekening van onderhoudsgeld voor kinderen.

-> BEREKEN ONDERHOUDSGELD

Wat zegt de wet en welke methodes voor berekening onderhoudsgeld bestaan?

De wet stelt dat elke ouder naar verhouding van zijn of haar middelen dient bij te dragen in de gewone en buitengewone kosten voor het gezamenlijk kind. Verder zijn nog een beperkt aantal objectieve aanknopingspunten voor onderhoudsgeld te vinden in het gerechtelijk wetboek. Zo dient een vonnis of overeenkomst over de onderhoudsbijdrage voor kinderen te vermelden welke middelen van de ouders in rekening worden genomen, wat de verblijfsregeling is, de sociale en fiscale voordelen voor de kinderen zijn en wat de inkomsten uit de goederen van de kinderen zijn. Het vonnis moet ook een manier van berekenen vermelden. Wat die methode is, is niet bepaald.

De wetgever had de intentie om op termijn naar een meer objectieve bepaling van het onderhoudsgeld te evolueren, doch dit gebeurde tot op heden niet.

Bij gebrek aan wetgevend initiatief ontstonden dan ook in de praktijk diverse berekeningsmethodes die door sommige rechters werden gebruikt. De meeste bekende daarvan is de berekeningsmethode van de gezinsbond. Ook de methode Renard is een trouwe gediende bij de berekening van onderhoudsgeld.

Wat zijn Elementen voor de bepaling van onderhoudsgeld voor een kind?

In de praktijk wordt rekening gehouden door de familierechtbank met de volgende zaken voor de bepaling van onderhoudsgeld voor kinderen:

  • inkomen van de ouders

  • vermogen van de ouders

  • verblijfsregeling (die ouder waar het kind het meest verblijft, draagt in realiteit meer gewone kosten)

  • kinderbijslag, studietoelagen en andere voordelen

  • kosten voor het kind

  • leeftijd van het kind

  • hulpbehoevendheid van het kind

Onderhoudsgeld is verschuldigd tot voorbij de meerderjarigheid, zolang het kind studeert en deze studie een normaal verloop kent. Van zodra de studies zijn afgewerkt of definitief gestopt en het kind zich begeeft op de arbeidsmarkt, stopt de bijzondere onderhoudsverplichting. Wel blijft steeds een wederzijdse algemene onderhoudsverplichting bestaan tussen ouders en kinderen, die een bestaansminimum garandeert voor de ene, ten koste van de andere.

Wat is de methode Hobin OM onderhoudsgeld te berekenen?

De methode Hobin wil voorspelbaarheid en uniformiteit krijgen in de bepaling van onderhoudsgeld. Indien deze methode wijd gehanteerd wordt, zal elke ouder steeds eenvoudig kunnen berekenen wat hij of zij aan onderhoudsgeld is verschuldigd voor het kind. Dit vermijdt conflicten en procedures voor de rechtbank. Kortom een proces-economische vooruitgang en rust in het huishouden.

De methode Hobin houdt bij de bepaling van onderhoudsgeld voor het kind rekening met:

  • de kinderkost

    De kinderkost is een percentage op het netto gezinsinkomen. Het percentage wordt gecorrigeerd door de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen.

  • de kinderbijslag

  • aandeel van de ouders in de onderhoudsmiddelen (= totale inkomen en vermogen van de ouders)

    Het in rekening te nemen inkomen is het gemiddeld maandinkomen (waarbij bedrijfswagen (350 euro), tankkaart (100 euro) en maaltijdcheques (100 euro) worden gerekend) onder aftrek van een forfaitair bedrag ad 928,73 euro aan maandelijkse vaste kosten.

  • aandeel in de bijdrage in natura (= de verblijfsregeling van het kind)

De formule is als volgt:

((Kinderkost – kinderbijslag/groeipakket) × % aandeel onderhoudsplichtige middelen) – (% aandeel onderhoudsplichtige in natura x de totale kinderkost)

De methode Hobin hanteert voor de berekening van onderhoudsgeld vaste bedragen en houdt rekening met de wettelijk aangereikte aanknopingspunten, zonder specifieke omstandigheden in rekening te nemen. Dit voordeel van eenvoud en snelheid in berekening, heeft als nadeel dat het geen geïndividualiseerde berekening toelaat. De vraag is dan ook of deze methode zal doorbreken en de standaard zal worden.

Nog vragen of wenst u advies of bijstand, contacteer het kantoor hier