Wordt een verblijfsregeling geschorst door de corona maatregelen?

De uitzonderlijke gezondheidscrisis door het coronavirus heeft ook juridische gevolgen en creëert specifieke vragen naar familierecht. Wat met de regeling voor de kinderen? Kan mijn ex-partner de coronacrisis als argument gebruiken om de kinderen niet meer bij mij te laten verblijven? In deze blog wordt geprobeerd een duidelijk antwoord te geven op de vraag of het coronavirus de verblijfsregeling of de co-ouderschapsregeling van de kinderen schorst.

Kan mijn ex-partner de coronamaatregelen inroepen om de verblijfsregeling voor de kinderen te schorsen?

In de regel blijft de verblijfsregeling, co-ouderschap, een weekendregeling of elke andere regeling gewoon verder gelden. De huidige coronacrisis schorst de verblijfsregeling niet. Dit werd formeel bevestigd door de overheid FOD economie.

Ook verplaatsingen over de Belgische grens in het kader van een verblijfsregeling zijn nog steeds toegelaten.

Kan mijn ex-partner een coronabesmetting inroepen om de verblijfsregeling te schorsen?

Ja, als er effectief sprake is van een besmetting lijkt het schorsen van de verblijfsregeling noodzakelijk. Vraag schriftelijk per SMS of per mail wel steeds een doktersattest van uw ex-partner, waaruit effectief blijkt dat er een besmetting is of een quarantaine werd bevolen.

Als geen doktersattest wordt voorgelegd, moet de verblijfsregeling in principe verder worden gevolgd. Het lijkt in elk geval veilig, als uw ex-partner een besmetting opmerkt, om zelf naar de dokter te gaan met zoon of dochter bij aanvang van het verblijf. Deel dit ook mee aan uw ex-partner.

Wat als een medisch attest voorligt waaruit quarantaine of een coronabesmetting blijkt?

Als je zoon of dochter bij doktersattest huisarrest kreeg en/of effectief besmet is met het coronavirus, lijkt het, gelet op de genomen noodmaatregelen, beter dat de verblijfsregeling effectief wordt geschorst. Het kind blijft dan best bij de ouder waar het ziek is geworden.

Het lijkt logisch een ziek kind thuis te houden, bij voorkeur waar het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft, waar het is ingeschreven. Bij een COVID-19 besmetting is de situatie anders. Bij corona lijkt het veiliger het kind te laten verblijven waar het ziek is geworden, dit om te vermijden dat gezinsleden op de andere verblijfsplaats worden besmet. Dit is niet alleen logisch, maar ook juridisch verdedigbaar. Het belang van het kind is de rode draad in het familierecht. Het is onverdedigbaar om met corona besmette kinderen nog te laten heen en weer gaan tussen twee ouders.

Wat als ik meerdere kinderen heb en één kind is besmet met corona?

Als je meerdere kinderen hebt met een verblijfsregeling en slechts één kind besmet is, zijn twee opties verdedigbaar. Ofwel worden de kinderen samengehouden om te vermijden dat het gezin van de andere ouder wordt besmet. Ofwel verblijven de niet-besmette kinderen bij de andere ouder, om te vermijden dat zij ook besmet worden. In de laatste geval bestaat uiteraard het risico dat alle kinderen reeds besmet zijn en later symptomen ontwikkelen. Zo zullen zij alsnog de hele familie besmetten.

Wat kan ik ondernemen als mijn ex-partner verhindert dat de kinderen bij mij verblijven?

  1. Neem contact op met een advocaat. Uw raadsman zal mogelijks de situatie kunnen deblokkeren in overleg met de tegenpartij. Als overleg niet lukt, kan een procedure in kort geding worden gestart om in spoed een vonnis te bekomen waarbij het volgen van verblijfsregeling eventueel kracht wordt bijgezet met een dwangsom.

  2. Ga naar de politie en leg een klacht neer. Raadpleeg de website van uw politiezone of contacteer de politiezone telefonisch om na te gaan hoe het best klacht wordt neergelegd. In coronatijden wordt de klacht best digitaal neergelegd.

Maak hier uw afspraak bij het advocatenkantoor.