VA-advocatenkantoor
Advocatenkantoor Van Aken, bijstand en advies in juridische procedures
DSC_0144.jpg

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Hulp nodig bij een schadegeval?

Hoe werkt aansprakelijkheid? Hoe krijg ik een schadevergoeding?

Hoe schade wordt vergoed roept vaak een hoop vragen op. Wie is aansprakelijk? Hoe ga ik te werk om mijn schade vergoed te zien? Hoe begroot ik mijn schadevergoeding? Op deze pagina wordt u wegwijs gemaakt in de basisprincipes van het aansprakelijkheidsrecht.

 
IMG_0301 2.jpg

Hoe zit aansprakelijkheid in elkaar? Welke soorten aansprakelijkheid bestaan?

Aansprakelijkheidsrecht valt globaal uiteen in 2 hoofdcategorieën, het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht en het contractuele aansprakelijkheidsrecht. Verder zijn er ook specifieke schadevergoedingssystemen in bijzondere wetten, zoals productaansprakelijkheid en art. 29bis WAM-wet voor schadevergoedingen in het verkeer.

LEES MEER

justitia-2723660_960_720.jpg

Hoe wordt een schadevergoeding begroot?

Strikt genomen is de rechter vrij in zij  bepaling van de schadevergoeding. Er bestaan geen wettelijke regels in zake begroten van schade. Enkel als leidraad wordt in het recht bepaald dat enkel de werkelijk geleden schade wordt vergoed, deze moet actueel zijn of toekomstig, maar dan wel voldoende bepaalbaar. In economisch termen wordt niet alleen het leden verlies, maar ook de te verwachten winst vergoed.

LEES MEER

IMG_4354 2.jpg

HOE LOOPT DE PROCEDURE tot schadevergoeding?

Hoe wordt te wordt te werk gegaan om een schadevergoeding te bekomen? Tot wie richt ik mij en hoe verloopt een procedure voor de rechtbank? Hoe beslist de rechter?

LEES MEER