Uw vermogen beschermen bij de echtscheiding.

echtscheiding-vermogen-beschermen.jpg

Al te vaak worden bij een echtscheiding of relatiebreuk goederen meegenomen en gelden afgehaald of verkwist. U kan uw vermogen hiertegen beschermen. Hoe blokkeer ik een bankrekening bij een echtscheiding? Wat te doen als uw (ex)-echtgenoot geld verkwist? Wat als er zaken verdwijnen uit het gemeenschappelijk vermogen? Hoe bescherm ik mijn vermogen tijdens de echtscheiding?

Welke manieren van bescherming van vermogen bij een echtscheiding zijn er?

Bij de wettelijke samenwoning en het huwelijk kunnen tijdens de (echt)scheiding, maar ook vooraf, maatregelen worden gevraagd om het vermogen te beschermen. De familierechtbank doet hierover uitspraak zoals in kortgeding. Dat wil zeggen sneller dan gewoonlijk.

Volgende maatregelen kunnen worden gevraagd om het vermogen te beschermen:

  1. Vervreemdingsverbod

    Aan de echtgenoten wordt het verbod opgelegd om goederen te vervreemden of te bezwaren (bv. een zekerheid)

  2. Inventaris

    Er kan een notaris worden aangesteld die een oplijsting dient te maken van de goederen van partijen. Op die manier kan achteraf duidelijk worden bewezen of iets is weggemaakt of verkocht.

  3. Toewijzing van goederen

    Er kan aan de familierechtbank worden gevraagd dat tijdens de echtscheiding het gebruik van bepaalde goederen aan één echtgenoot worden toegewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wagen, maar ook het beheer van een effectenrekening.

  4. Sekwester aanstellen

    De familierechtbank kan een sekwester aanstellen die gelden in ontvangst neemt en beheert voor de (ex)-partners.

Deze maatregelen zijn niet limitatief, zodat afhankelijk van de omstandigheden nog andere maatregelen tijdens de echtscheiding kunnen worden gevraagd.

Bankrekeningen blokkeren tijdens de echtscheiding? De verrassingsprocedure.

De bovengenoemde maatregelen zijn effectief, zolang de echtgenoot voor wie ze bedoeld zijn, niet voor het vonnis gelden afhaalde of goederen deed verdwijnen. Om het verrassingseffect te behouden en zeker te zijn dat geen gelden van bankrekeningen of uit kluizen worden gehaald, bestaat een zogenaamde ‘verrassingsprocedure’.

Bij het verzoekschrift met de vraag tot vervreemdingsverbod tijdens de scheiding, kan onmiddellijke bescherming worden gevraagd voor dat de ex-partner kennisneemt van het verzoekschrift (art. 1253septies, lid 2 Ger.W.). De familierechtbank kan machtiging verlenen om verzet te doen bij de bank tegen geldafhalingen of andere transacties van de ex-partner. Zo’n verzet dient dan te gebeuren bij deurwaardersexploot. Deze machtiging geldt, tot dat de familierechtbank zich kan uitspreken over de gevorderde maatregelen.

Door het verrassingseffect is deze maatregel een effectieve manier om zich te beschermen tegen een echtgenoot die bij de relatiebreuk de bankrekening zou plunderen en verdwijnen met de noorderzon.

Waar moet ik op letten?

  • Vergaar bewijs van recente verdachte transacties of verkwistingen

  • Wees snel

  • Schakel een advocaat in

Heeft u vragen over vermogensbescherming bij een echtscheiding of bijstand nodig? Contacteer het kantoor.

Meer info over echtscheiding vindt u hier.